Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2013 19:44 - За журналистическата проституция и ръкоблудство
Автор: idealist Категория: Други   
Прочетен: 6692 Коментари: 9 Гласове:
38

Последна промяна: 09.12.2013 23:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

    




    
През последните 4-5 месеца все по-често се срещат хора, които заявяват, че вече не гледат българските новини по телевизиите. Вестници не четат от по-отдавна. Но ако вестниците ти искат левче или поне 50 ст., то телевизията уж е безплатна.

    Защо тогава все повече хора  отказват да се информират през нея?

    Причините за този бойкот са основно две. Първата е, че много често през новините ни лъжат. Съобщават нещо по начин, който вместо да те информира те дезинформира. Искате примери ли?

    Ще ви дам само два – от уж най-гледаната в новинарската си част телевизия БТВ. Преди около месец там обявиха нещо, свързано с възможностите българските студенти в Англия да ползват кредити от банките за заплащане на студентските си такси. Това хвърли в смут над 15 000 български семейства поне. Добре, че има интернет и хората успяха сравнително бързо да научат истината. Тя нямаше нищо общо с обявеното от новините на БТВ.

    Втори пример – онзи ден обявяват, че ще гостува Екатерина Михайлова, която била бивш Председател на СДС. Вие имате ли спомен някога „класната“ да е била председател на партията? На парламентарната група да, но на СДС – никога не е била.

    Но проблемът с неверните новини и елементарните фактологически грешки са далеч по-малката беля. Много по-голямата е тази, че телевизиите в своите новинарски емисии и публицистични предавания откровено манипулират аудиторията си. Естествено, в услуга на своите собственици и техните политически покровители – български или чуждестранни.

    Манипулацията върви в две посоки. От една страна се игнорират едни факти и събития. Или въобще не се съобщава за тях, или те се представят гротескно, пародийно, тенденциозно. В същото време други събития се хиперболизират и експонират по начин, който да ги направи много по-значими от това, което реално са. Да не говорим за случаи, когато работещи в една или друга телевизия първо подготвят и организират „спонтанни“ политически събития и акции, а след това много старателно и подробно ги отразяват като нещо архизначимо.

    Объщали ли сте внимание, например, какво се излъчва по новините от едно парламентарно заседание? Единствено скандалното, да. Кой кого как нарекъл, кой кого обидил. Ако сте депутат и искате да „влезете“ в новините – задължително станете част от скандал. Иначе нямате никакъв шанс. Колкото и активно да дебатирате закони, колкото и конструктивни идеи или предложения да правите – няма никога да видите свое изказване в новините. Защото мъдрото и сериозното не продава и не се котира. Котира се скандалът и циркаджилъците.

     Ще кажете – ама какво толкова е станало. Телевизионерите и вестникарите и те са хора. Журналистите също могат да са слаби професионалисти. Те също могат да са подкупни – нали и те искат да ядат?

     Нека да ядат, няма лошо. Но да не ми проповядват в същото време за морал. Защото заприличват на онези монаси, които с една и съща ръка кръщават и си бъркат по дупките на джобовете, нали?

     Като са много морални и загрижени за българите – нека да направят една партия. Да се преборят чрез нея за доверието на хората и да се захванат да управляват морално. Нали така се прави в демократичните общества? Само че те и това не умеят като хората. Засега имаме двама журналисти, които са лидери на партии. Волен Сидеров и Николай Бареков. Каква е ползата от тези партии и какъв е моралът на лидерите им можете да си отговорите сами.

     Приятно е когато те наричат Четвърта власт. Но властта е и отговорност. И ако държавата ни вече 25 г. се лута и батакът ни е пълен – за това не малка вина имат и българските медии и работещите в тях.

     Впрочем, тук е мястото да похваля сериала „Секс, лъжи и TV“, който върви по ТВ7. Любен Дилов се е справил блестящо със сценария и диалозите. И с показването на медийното задкулисие.





Гласувай:
38



1. estirbg - Не само жуналистите са виновни,
08.12.2013 20:23
народът опошля и иска само зрелища...и хляб от време навреме.
На тази струна журналистите свирят и моделират профилът на обществото в още по-глуповат вид. Не ги оправдавам в никакъв случай, защото не трябва да се експлоатират ниските страсти тенденциозно и да се довежда населението до морален дефицит и пълен духовен колапс.
цитирай
2. idealist - Именно
08.12.2013 20:28
estirbg написа:
народът опошля и иска само зрелища...и хляб от време навреме.
На тази струна журналистите свирят и моделират профилът на обществото в още по-глуповат вид. Не ги оправдавам в никакъв случай, защото не трябва да се експлоатират ниските страсти тенденциозно и да се довежда населението до морален дефицит и пълен духовен колапс.

за да не опошляват зрителите и читателите, медиите трябва да са много по-отговорни и обективни. Не може да се апелира за морал чрез неморални действия, нали.
цитирай
3. fire - Киркегор е казал много точно:
08.12.2013 22:25
предпочитам дъщеря ми да стане проститутка, отколкото синът ми да бъде журналист.
цитирай
4. idealist - Жалко е,
08.12.2013 22:52
fire написа:
предпочитам дъщеря ми да стане проститутка, отколкото синът ми да бъде журналист.

че свестните хора в професията са единици.
цитирай
5. dinkov - Динков
08.12.2013 23:42
idealist - журналистиката ни е следствие и резултат на политическата ни каста. От мен + 1.
Ицко
цитирай
6. neshin - !!!
09.12.2013 11:02
Чета ви и днес, защото темата е добра, но отново се натъквам на омразата ви към Бареков. Седнали сте да пишете за морал и честност, а вие самият, г-н Атанасов изкривявате истината и подвеждате читателя натам където ви се иска. И дума не отварята за националната БНТ, която се издържа от нас данъкоплатците, а се е превърнала н генерален щаб на Герб. А за продажната Нова- Бойковска Тв. - нищо, нито дума за журналист като Любица Кулезич , Сашо Дикоф или агент Димитър - изкривяващи постоянно истината и само злъч и омраза се лее от сутрин до вечер. Ама на вас естествено най-големият ви враг отново е Бареков, и ставате съмишленик на нечистоплътносстта в журналистиката. Кой ще повярва на написаното тук, като вижда вашето пристрастие. Пишете за истинските проблеми, а не повърхностно минаване по темата с цел да се оплюе само нечие име, което на вас ви е угодно. И понеже виждам, че не сте прочели коментара ми от предния ви постинг го публикувам и тук отново. И само не ми говорете пак, за "чисти ръце" защото вашите г-н Атанасов не са чисти, и не се усмихвайте ехидно, защото човек като вас трябва да е наясно, че обществото е тотално е омърсено от кражбите, рекета, далаверите и безхаберието на политическия елит през целия преход. Българоубийци.

В предишния си пост г-н Идеалисте, написахте нещо друго - Бареков със своите 4.3 % едва ли ще иска да се коалира с някого. За него ще е по-важно да продължи да налага партията си на полигическата сцена и да не поема ничии негативи.
А днес г-н Идеалисте, предприехте акция на оплюване – и защо да те попитам, защото вчера Бареков влезе в открит сблъсък с твоята партия БСП за връщането на субсидиите на партиите, ама нали го обещахте на хората преди изборите, а? Не беше ли популизъм от ваша страна за да хванете отново кокала? Бареков ли ви е най-големия враг, г.н Комунисте? Като ядохте и крадохте години наред, опозорихте се с лагери на смъртта, затрихте цвета на нацията, окрадохте пенсионния фонд, преразпределихте милиарди от държавата в червената перестройка, печално известни с червените куфарчета на Луканов и след като ви изгони народа пак се върнахте преоблечени като социалисти в тройни коалиции и какви ли не мръсотии през прехода, защо сега не пускате властта, а?
И хвърляте помия върху всеки, който иска да промени статуквото на бандитските ви шайки, защото и вие и Герб принадлежите към котилото на БКП! Не е ли диагноза вашето да драпате за власт с перманентна шизофренична алчност ? Бареков е новото лице, и въпреки кривиците му поне не е мекере като вас. Предлага нещо ново – като Операция – Чисти ръце, която ако се случи ще ви измете всички от параламента.
За парите питате, те неговите са на показ, ами вашите, които трупате с години от народа, те какви са и къде са, скрити по банки и офшорки. Снимал се с Певски – ами вие не разбунихте ли народа със скандалното назначение на Пеевски като шеф на ДАНС? Да се чуди човек откъде имате сурат да плюете. Бареков не е крал, не е въртял бухалки, не е убивал, не е участвал в прехода, не е преватизирал, не е агент на ДС, нито на мафиотските партии на БКП – така че, ето ви куп причини да го мразите и виждате в него заплаха за статуквото. Ама това са и куп причини хората да предпочетат него вместо вас. И това е истината, което ви стряска и ви се иска Бареков да го няма на политическата сцена. Да, ама не, г- н Атанасов! Имаме новина – явлението Бареков ще бъде на политическата сцена и трайно ще остане там, макар и сам срещу всички от статуквото на БКП, защото вас просто вече никой не ви иска.
цитирай
7. idealist - neshin
09.12.2013 15:13
Бареков не ми е враг, разбира се. Той просто е един от многото примери за платена услужлива журналистика с претенции за морал. Другите си ги споменал и ти.
Колкото до партиите - не знам защо си решил, че съм от БСП. Но един съвет - не бързай да я погребваш. Доста години вече доста хора го правят и всичките си счупиха хапливите зъбчета :)
цитирай
8. idealist - :)
09.12.2013 15:14
dinkov написа:
idealist - журналистиката ни е следствие и резултат на политическата ни каста. От мен + 1.
Ицко

По-скоро едни други се допълват, Ицко. Уви, за лошо.
Поздрав!
цитирай
9. zaw12929 - Честен анализ
09.12.2013 21:27
Мисля също "Впрочем, тук е мястото да похваля сериала „Секс, лъжи и TV“, който върви по ТВ7. Любен Дилов се е справил блестящо..." Браво
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: idealist
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3784009
Постинги: 444
Коментари: 6971
Гласове: 20400
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031