Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2011 13:52 - Ша са упраим!
Автор: idealist Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3442 Коментари: 7 Гласове:
4

Последна промяна: 27.08.2011 14:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Нали го помните тоя девиз на Кулеков-Бойчев? Вече повече от 20 г. ние българите се питаме - кога ще се оправим? И на всички поредни избори търсим кой да ни оправи. Избирахме месия подир месия. Командира, Царя, Юнака... Без малко и Жорж да направим президент... И все с надеждата някой да ни поведе и да ни реши проблемите.    И ако може - по-бързичко. И ако може - без ние самите да се напъваме особено...
    А междувременно картите бяха раздадени. Който можа прибра джакпота. Възродиха се класите. Вече си имаме и истински богати, и истински бедни. Масата от българите усети, че е прецакана. И част от тях продължи да емигрира - на гурбет. Но и там не е добре - има едни закони, едни правила... А и трябва да се работи здраво. Пък и няма как да обвиняваш държава, в която си гостенин... Да не говорим, че животът в старите демокрации се оказа доста скучен за нашите разбирания и навици... Някой се завърнаха и продължиха да плюят родните власти и да нарушават родните закони и правила. Други останаха и се примириха с ролята на втора ръка жители в чуждата държава.
    Въпросът "Кога ша са упраим?" и днес виси със страшна сила. Нищо, че вече 5-та година сме европейци. И уж законите ни са европейски също. И уж от ЕС ни следят изкъсо с разните му там мониторинги, доклади, ОЛАФ-и...
    На половината от мандата на Б.Борисов вече стана ясно, че и "Юнакът" няма да ни оправи. Дали защото само ни лъже, че иска. Или защото тия под него го провалят... Или защото "материалът" ни е като кучетата му... Или защото всички сме "оплетени като свински черва" в братовчедската ни държава и няма разплитане...
    Днес мисля, че едно е сигурно - няма да се оправим скоро. Ще трябва да минат поне 1-2 поколения българи докато се усети чувствително подобрение на стандарта ни като нация. И докато си създадем традиции да живеем в демократичен капитализъм.
    Впрочем, липсата на традиции в обществото ни е един от най-сериозните ни проблеми като нация. Иначе няма как да обясним защо чехи, словаци, словенци, хървати, унгарци и т.н. бивши източноевропейци са на светлинни години пред нас. Единствената здраво вкоренена у нас българите традиция май е тази - да намерим начин как да прецакаме държавата си... В резултат на което и тя редовно си ни прецаква.  
    И така - докога? Явно докато узреем истински. А това ще е дълъг процес - изминалите повече от 20 г. го доказват.
И обратът ще настъпи едва тогава, когато едно сериозно мнозинство от българите пожелае да спазва написаните от самото него правила. И да застави управниците си да го наложат това спазване.
    Дали това може да стане в нашите условия при парламентарна република? Или ще ни е нужна здрава ръка - под формата на президентска република? Или и до това не сме узряли и ще ни избие към диктатура? Само и само за да има някакъв ред и правила...
    Ще видим...




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rina - страхувам се,
27.08.2011 13:57
че няма да го видим, защото няма да сме живи... дано да греша...
цитирай
2. анонимен - Не виждам да е споменат сред месиите ...
27.08.2011 14:46
Не виждам да е споменат сред месиите Георги Първанов-Гоце. Нищо не се казва и за Сергей Дмитриевич Станишев. Ако вината на Костов и Царя е че някой е очаквал прекалено много от тях - това по-скоро е проблем на очакващите, а не на месиите. Същото важи и за Бойко Борисов - в небивало трудни времена се справя по-добре, отколкото би се справил всеки друг.
Ако посланието на тази статия е това, че като народ сме си такива и че никой не може да ни оправи освен ние самите - съгласен съм с нея.
цитирай
3. injir - Pesimist sym.
27.08.2011 15:32
Pesimist sym.
цитирай
4. idealist - Естествено
27.08.2011 16:00
анонимен написа:
Не виждам да е споменат сред месиите Георги Първанов-Гоце. Нищо не се казва и за Сергей Дмитриевич Станишев.

Ами много е просто защо не ги виждаш, Анонимен. Първо - президенти в тази класация няма. Освен неизбрания Жорж Ганчев. И второ, което е основното - никой не е възприемал Станишев и Първанов като месии. Жан Виденов и Луканов също ги няма, както и Филип Димитров, нали. Те просто са извън контекста на тезата за месианството и свръхочакванията на избирателите.
цитирай
5. idealist - И аз
27.08.2011 16:04
injir написа:
Pesimist sym.

Поне що се касае до някакво скорошно "оправяне". Но в перспектива и при сериозни промени във формата на управление ( примерно президентска република ) - смятам, че народът ни има сериозен потенциал. Жилава и изобретателна нация сме. Ако си подредим държавата и ни понапусне мързелът и вайкането - планини можем да повдигнем.
цитирай
6. rina - :)
27.08.2011 16:32
а дано, ама надали...
idealist написа:
injir написа:
Pesimist sym.

Ако си подредим държавата и ни понапусне мързелът и вайкането - планини можем да повдигнем.

не Идеалист, Оптимист си ти :))))
цитирай
7. idealist - rina
27.08.2011 16:40
Ами "бутилката е полу-пълна" :) Само дето по-трудната половина предстои
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: idealist
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3784140
Постинги: 444
Коментари: 6971
Гласове: 20400
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031