Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2014 11:59 - Мамка й и държава!
Автор: idealist Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4292 Коментари: 2 Гласове:
18

Последна промяна: 28.06.2014 12:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   





      Вече цяла година сме свидетели на всевъзможни напъни да се срути държавата и институциите й. Кой ли не се упражняваше в това. То не бяха "умни протестиращи", тинк-танкове, паши и мутри, лустросани политолози и коментатори, луди фенки на Б. Борисов и кой ли още не. И медии, да не ги пропусна. Сметнал ли е някой колко часа думкане на тъпани и надуване на свирки беше принуден да изгледа и изслуша българският зрител в праймтайма на водещите ни телевизии, например? Нищо, че техен автор бяха 2-3 дузини платени клакьори - важното е, че ни ги представяха като "общественото недоволство", "огромната част от българския народ" и т.н. и т.п.
     Спечелилата парламентарните избори през 2013 г. ГЕРБ, останала в опозиция, се постара да катурне държавата с всички възможни средства. За да се върне после отново във властта и да каже - ето, без нас разсипаха всичко. И да я оставим отново да си краде на воля.
    Но в един момент държавата ни дотрябва. Пороите издавиха доста хора. Разклатиха се 2 банки. И всички поискаха държавата да ни спасява.
    Поиска го и най-голямата партия ГЕРБ, която месеци наред си играеше на "иди ми- дойди ми" в пленарната зала, вместо да дебатира сериозно законите, които са нужни на същата тая държава и на народа й.
    Крайно време ни е като народ да осъзнаем, че държавата е такава, каквато сме и ние. Ако само 30-40% от нас излизат да гласуват на избори - ясно е, че бъдещото ни правителство ще има реално подкрепата на едва около 1/5 или 1/6 от българите. Респективно - с толкова от потенциалния си капацитет ще работи. Как да искаш от едно такова правителство да направи сериозни реформи? Нали при първия опит да се орежат някакви пари отнякъде - веднага ще го напитят тия с тъпаните и дудуците?
    Защо се цупим, че ни управляват българските турци вече повече от 15 г., след като дойдат ли избори ние, българите, се правим на велики и се назландисваме, защото всички били маскари? То защото ние сме големи цветя, нали? Купените цигански гласове били решавали кой да е на власт - ами че излез и гласувай безплатно, бе, за да не става така?!
     Особено популярен е рефренът "всички политици са маскари и крадци". Или пък "за нищо не стават тия депутати". И това го слушаме вече 2 десетилетия и половина. Не е ли време да се замислим дали наистина ВСИЧКИ са такива? И ако е така вече толкова време - не сме ли тия които (не)гласуваме виновни? Колко пъти се подлъгвахме по популистките обещания на разни месии? Колко пъти се надявахме на чудо, което да ни спаси от самите нас, докато ние си мързелуваме или си гледаме само личната далаверка и рахат? Ама старите управници и партии били продажни! Вярно е - и после какво? Сменяме ги с някакви нови, които имат имунизация срещу продажност ли? Айде, бе! Не разбрахме ли най-сетне, че в демократичните общества да си политик това е професия, за която трябва сериозна квалификация и опит?! И че не се създават политици-държавници ей тъй, за седмица или месец? И докога ще сменяме старите с нови, които са още по-неможещи и още по-крадливи? Докато и последният читав българин се качи на самолета за чужбина ли? И не е ли време да осъзнаем, че и зад старите и зад новите лица в политиката стоят едни и същи чичковци и лелки в сянка, които държат чувалчетата с парите?
    Национален манталитет на българина е да не си обича държавата и да се бори срещу нея.

                 "Синдром на хроничната Андрешковщина"

го наречете ако искате. Когато видим някакво нарушение, например, ние не сигнализираме на органите, които трябва да го санкционират. Напротив - едни от нас го подминават мълчаливо, други най-много да изпсуват в интернет, а трети - просто прилагат този "челен опит" в своя полза. А ако някой все пак се опита да реагира - вкупом го обявяваме или за доносник, или за луд, или за завистник. Дали така постъпва един германец или швейцарец, как мислите? Или един американец, дето все се пънем да ги догонваме? Неее, те съвсем чинно вдигат телефона и подават сигнал на когото трябва. Защото знаят, че  държавата им е нужна и важна. Защото тя задава правилата и създава условията. Ако няма силна и работеща държава - няма работещи правила. Вярно, че не всички правила са добре измислени. Но е вярно и това, че и най-лошите правила са по-добри от никаквите. Имам предвид от тези, които не се спазват.
     Тъй че, уважаеми сънародници, време е да спрем да викаме "Мамка й и държава!". И да осъзнаем, че държавата сме ние. И че тя ни е адски потребна. И да си я пазим и развиваме - за да ни служи. Не всеки може да стане законодател, разбира се. Но всеки може да спазва законите и правилата, нали? Нека с това да започнем просто. Не всеки може да създава нещо значимо. Но всеки може поне да не руши създаденото, нали? Нека това да е второто, с което да започнем. Просто е.
    Можем да започнем още днес - като не се поддаваме на манипулации и си запазим банките.




Гласувай:
18



1. apostapostoloff - Мунчо пак излезе от
28.06.2014 17:11
"Под игото"...
цитирай
2. baskeret - "Политиката е проста работа" :)
06.07.2014 20:37
https://www.youtube.com/watch?v=2yPsI3-2rPI
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: idealist
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3799783
Постинги: 444
Коментари: 6971
Гласове: 20400
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930