Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2006 19:30 - За кучетата и градовете
Автор: idealist Категория: Политика   
Прочетен: 4165 Коментари: 4 Гласове:
3

Последна промяна: 28.04.2012 15:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    Имате ли представа какви са изискванията и таксите, за да можеш да гледаш куче в един град? Колко вземат ветиринарите? Колко струва каишката, лопатката и метличката, с която трябва да си въоръжен като го разхождаш . за да му прибереш акуто? А колко струва храната на ден на едно куче? Лекарствата? А ако вземе да ражда всяка година по 3-4 паленца и никой не поиска да ги осинови? Кво правим? Хората по селата са лесни - в дерето и си решават проблема с популацията. В градовете хората обикновено ги пускат на някоя улица или парк - дано ги прибере някой. И после надаваме вой до бога: "Отървете ни от бездомните песове - изядоха децата ни!" Само че никой не иска да плаща за това. И никой не иска да плаща за лукса да си има домашен любимец, който да му гъделичка егото ежедневно със своята привързаност.
    Сериозна тема е тая. И емоцията под натиска на манипулация не винаги е добър съветник. Щото утре ще ти пусне някой друг филмче с нахапани и заразени от болести деца. А и не съм убеден, че като общество сме успели да приберем и осиновим първо бездомните деца. Мисля, че те са с предимство все пак.
    Абе който иска да гледа куче - да си купи къща и да си го гледа на двора. Никакъв морал няма в това да се държи птиче в клетка или куче в апартамент. Само защото ни се иска някой да ни гледа благодарно в очите и да ни ближе ръката.
    ОТГЛЕЖДАЙТЕ ДЕЦА вместо кучета, уважаеми българи!
    А за тия, които искат и екстрата куче - да си плащат здрави такси. Писна ми да газя кучешки лайна по тротоарите, ай сиктир!
Който иска да гледа куче в град - да плаща здраво. Щото бездомните кучета в градовете се раждат от кучета, нали? Да го регистрира, да го води по лекар редовно, да го извежда на каишка и да му чисти. А с парите от таксите - да приберем бездомните кучета в приюти и да ги издържаме. 
    Ей това са направили в богатите държава. Всичко останало е празно словоблудство. Само че - я се опитай да накараш някой състрадателен фен на кучетата да плати 60-70 лв. годишно такса? Само гледай какво ще ти чуят ушите! Или опитай да го глобиш, защото е извел кучето без лопатка за лайната му или го пуска без намордник?

    И още - не мисля, че животът на едно агънце е по-малко стойностен или "духовен" от този на едно куче. Ама агнетата ги колим на поразия. Тъй че, който не е вегетарианец - хич да не се обажда в защита на кучетата. Щото това си е двоен морал, нали?

    Тия неща ги писах из един друг сайт - по повод филмчето за бездомните кучета във ВИП Брадър. Малко са разпилени, щото са от три поста, но реших да ги изтипосам и тук. Щото ме мързи да пиша нещо специално, сигурно? :)

П.П. Темата няма нищо общо с "Градът и кучетата" на Марио Варгас Льоса :)  



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. elise - плащам здраво
26.03.2006 11:16
и тия 60-70 лв годишна такса, дето ги мислиш, ше са ми най-малкия проблем, честно казано. така, както в момента плащам храната (2 по 20 кг животни не ядат чак толкоз малко като се замислиш), хапчетата, ваксините, разкъсаните пухени възглавници, операциите (късмет, за няма и две години три такива по 100 кинта всяка) и прочие разходи и разходчета, които все отнякъде изникват. и когато броя стотинките, което пусто всеки месец се случва, си знам, че аз мога днес и да не ям, и без това все се опитвам още да отслабна:), ама кучетата няма начин, трябва да ядат. и вървя поне 30 мин, ако искам да ги пусна да потичат, и внимавам къде акат, за да не го настъпя после аз, или пък ти, защото аз нали си спомням къде е, мога да го избегна. и когато се оказа, че едното ми куче е бременно, задържах бебето, което се роди, не в дерето, и не по улиците. когато случайно бебето (вече пораснало:) забременя, защото бяхме в къща с двор, направихме аборт (да, знам, можех тия 150 лв и по друг начин да ги изхарча). не че са ми излишни тия пари, не че не е ангажимент, и не че е за да ме гледат в очите и да ми ближат ръката (честно, не го понасям ближенето, ама и с това се свиква:)
ама най-много обичам да ме поучават хора, на които не им влиза в работата. и какво те кара да мислиш, че всички хора, които имат кучета, са толкова безотговорни, че да създават безпородно потомство и да изхвърлят малките на улицата, да държат кучетата пълни с болести и да ги оставят да дрискат на всеки метър по тротоара? това е - ако вземем твоя пример с децата - като да обвиняваш всички хора, които имат деца, за безотговорното отношение на част от тях като родители. или пък да кажеш, че всички цигани крадат, а всички пенсионери са бедни, и това, че не сме оправили държавата, а за кучетата сме се замислили - еми, не забравяй, че кучета сами не могат да се оправят. за разлика от хората. разбира се, винаги е по-хуманно да се отстрелват, или да си затваряме очите пред това, което вършат разните организации.
гледал ли си куче в апартамент, за да знаеш как се чувства? защото мога да ти гарантирам, че не квадратурата е важна за него, нито месторазположението - за разлика от хората малко кучета си мечаят за мезонет в южен квартал, за повечето от тях е достатъчно просто да ги обичаш. и да ме гледат очите не е моя необходимост, но тяхна.
колкото до филмчето - макар и евтина манипулация, по-адекватна е от евтината манипулация с помиярите и нахапаните хора. защото това се случва наистина с тези животни, и ако ти мислиш, че това е начин - нямам думи. а и това е начин за промяна на общественото мнение - а именно хората са тези, които взимат малкото куче и при първите изгризани обувки го изхвърлят на улицата, където то ше се оправи, нали, а то се множи и накрая се вкарва във филма.
проблемът не е в помиярите, а хората, които не могат да се справят с тях и които няман елементарна култура.
цитирай
2. elise - а после дълго мислих
26.03.2006 11:34
и все пак не разбрах - предлагаш да гледаме агнета, вместо кучета, или да ядем кучета, вместо агнета:)?

и да, един ден, когато му дойде времето, ще отгледам и деца:)
цитирай
3. idealist - До elise:
27.03.2006 19:55
Харесва ми чувството ти за хумор - във втория коментар :)
И предлагам да продължим спора след като отгледаш поне едно дете, ок? Иначе - уважавам мнението ти. А какво предлагам съм го казал ясно, мисля? :)
цитирай
4. анонимен - До плащащия
31.05.2006 14:14
Ако всички бяха като теб или поне преобладаващата част май нямаше да го има проблема? Самия факт като видя куче с намордник и се изненадвам е говорящ сам по себе си. А да видя куче което да не си върши работата на воля пред очите на стопанина - е още не ми се е случило
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: idealist
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3799842
Постинги: 444
Коментари: 6971
Гласове: 20400
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930