Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2008 19:47 - За лидерството
Автор: idealist Категория: Политика   
Прочетен: 3860 Коментари: 10 Гласове:
0

Последна промяна: 05.08.2011 21:46


   Дискусия в един друг блог ме провокира за този постинг.
   Кое е най-важното качество, за да стане един човек истински лидер? Не просто лидер-еднодневка в исторически план. Не просто лидер на малка група хора - ученически клас, клуб по интереси, отбор, някакъв колектив, сдружение и т.п.
  Безспорно за един голям лидер са нужни доста качества и умения. Интелект, воля, енергичност, последователност, харизма, толерантност, дар слово, визия и т.н., и т.н. Шокиращо дълъг списък от качества и умения, нали? И все пак - съвсем не са малко хората, които разполагат с подобен набор от качества. Но едва единици от тях стават истински лидери и остават в историята на своите народи или на човечеството. Защо те успяват да го постигнат, а другите - не?
   За мен отговорът е следния - те са намерили начин да обединят около своите цели и идеи интересите на много хора. На хора, които сами по себе си са доста различни и с често противоречащи си интереси. Това умение - да обединяваш интересите на много хора изисква доста допълнителни качества.
    - Трябва да си добър психолог. И не просто психолог на личностите, но и психолог на масите.
    - Трябва да си добър анализатор - за да откриеш онова, което би обединило тези интереси.
    - Трябва да си добър организатор - за да подготвиш и реализираш поредица от действия за постигането на целта.
    - Трябва да умееш да балансираш между личните интереси, интересите на отделни групи хора и онзи общ интерес, който може да ги обедини.
   Много високи изисквания, нали? Не претендирам да съм изчерпал тук всички от тях. Но и тези, които споменах са достатъчни, за да разберем защо толкова рядко се раждат истински водачи.
    Някога са ги наричали "демагози" - от "демос", което означава "народ" и от "аго", което означава "водя". Впрочем, винаги съм се развеселявал, когато някой е наричал даден политик "демагог" с цел да го обиди :)



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kleopatrasv - Поздравления за темата!
21.09.2008 20:38
Радвам се ,че мислиш праволинейно и даваш актуален конспект на качествата , които би трябвало да притежава един лидер!Напълно съм съгласна с твоята теза и те подкрепям !За съжаление малко са лидерите използващи тези правила и дано вникнат в тях и ги прилагат по - реално в действителността !
цитирай
2. tomich - Здравей!
21.09.2008 20:43
Постинга ти е интересен, но все пак не даваш отговор на своя въпрос :Кое е най-важното качество. Сега ти абсолютизираш едно от важните качества, но не най-важното. Умението да обединяваш около своите цели и идеи много и различни хора е следствие от нивото на интелекта. Колкото и блестящ оратор да си, каквито и други качества да притежавяш, невъзможно е да обединиш огромни маса хора, ако целите и идеите не са подходящи. Точно в това се състои лидерството, "майсторлъка" на истинския лидер, да генерира точно такива идеи и да издигне такива цели, които могат да обединят хора с различни виждания. Кажи ми как ще направи всичко това, ако този кандидат за лидер не притежава съответния интелект? Именно умението да обединява се крие в интелекта, а не в способността му да говори красиво (не отричам това качество, разбира се)
цитирай
3. iliada - Смятам ,че лидерите се раждат!
21.09.2008 20:54
Ако някой има всичките упоменати по- горе умения , хъс за работа и чувството за сраведливост то той е обучаван в тази насока още от най- ранна възраст .Не е нормално да вземе една личност властта ,а после да се мъчи да се справя с ролята на лидер !
Когато един човек е възпитан в дух на справедливост , коректност ,уважение към себе си и останалите ,той НЯМА да изневери / или малко е вероятно да го стори / на оформения с години начин на мислене .Затова и отговорността
на семейството , училището , обществото е огромна!
Един лидер трябва да е такъв още като кандидат за някакъв пост !Той трябва да знае и може да мисли като лидер!И пак повтарям трябва да е възпитан като такъв!
Колкото до думата "демагог "-тя , както и много други думи в нашия език променя вложеното в нея съдържание при промяна на интонацията , ударението или пък е изказана с изражение на лицето което категорично не е любезно ,изказана е с жест който не може да се тълкува двояко и от там съдържанието според мен е променено в исканата посока !
цитирай
4. tomich - 3. iliada
21.09.2008 21:35
Вярно казваш, има такива лидери по рождение, но по-точно е да се каже предразположени да бъдат такива. Абсолютно съм съгласен, че кандидат за лидер трябва да МИСЛИ като лидер. Отговорността на семейството, училището и обществото наистина е огромна. И тука пак се връщаме към ролята на интелекта и неговото обучение и развитие. Дори родените за лидери се нуждаят от грижите тези три институции. Нека да вземем примери от историята. Лидер ли е бил княз Фердинанд! според мене - ДА! Лидер ли е бил Левски? Да. Защо? От гледна точка на качеството интелигентности възпитание нама спор, Фердинанд е стоял по високо от Левски. Но от гледна точка на интелекта Левски стои по-високо от Фердинанд. Да не се впускам в обяснения...
Единия е възпитаван и обучаван да бъде лидер, а Левски кой го е обучавал? Живота и понеже е имал необходимия интелект, става водач, лидер.
цитирай
5. kleopatrasv - tomich
21.09.2008 22:02
От Чингиз хан отиде на Фердинанд и Левски ? Днес явно имаш доста емоции и кипиш от енергия ?
цитирай
6. iliada - 4 .tomich
22.09.2008 07:40
Искрено да си призная мисля ,че коментара ми ,не е съвсем пълен и даже посъжалих за това,тъй като не разполагах с много време .
Подхвърлената тема е доста обширна и с две три изречения не може да се изчерпи .Извини ме ,но и ти не си го направил с последващия си коментар ! Следва да отбележа обаче ,че приемам с удоволствие всичко написано от теб!ПРАВ СИ - има още доста неща които трябва да се кажат за лидерството !:)
Благодаря ,че ме допълваш!
Успешен ден желая ,както на теб така и на домакина на този постинг- idealist!:)
цитирай
7. tomich - iliada
22.09.2008 08:41
Благодаря за пожеланието! Съгласен съм, че темата е доста обширна и всичко не може да се изрази в коментари.
Днес е велик празник, Честит да ни е! Пожелавам същото и на idealist!, домакина на постинга!
цитирай
8. idealist - Честит ви празник и от мен! :)
22.09.2008 09:54
Томич - ти сам си го казал много точно:"Точно в това се състои лидерството, "майсторлъка" на истинския лидер, да генерира точно такива идеи и да издигне такива цели, които могат да обединят хора с различни виждания." Това без интелект не се постига, но един "гол" интелект за това не стига. Народът го е казал много простичко и мъдро: "Не стига само пипе - трябва и дупе!" :) Да си умен, но и да ти пука, да ти стиска. Да знаеш да използваш потенциала на хората, които обединяваш. Да не си самовлюбен нарцис. Да умееш да мотивираш и стимулираш другите. Да си готов да поемеш гнева и ударите на инакомислещите...Много неща трябват, нали?
Клео, Илиада - благодаря ви за хубавите думи :)
цитирай
9. iliada - idealist
22.09.2008 10:24
Наистина много неща трябват - така е !
Благодаря за подхвърлената тема и нека я свържа с днешния празник-ТРЯБВАТ НИ ИСТЕНСКИ ЛИДЕРИ ЗА ДА ПРЕБЪДЕМ !
Честит празник и от мен -най- българския !
цитирай
10. kleopatrasv - Честит празник и от мен !
22.09.2008 13:50
За да изразяваме свободната си воля - трябва преди всичко да сме независими !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: idealist
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3788814
Постинги: 444
Коментари: 6971
Гласове: 20400
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930