Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2013 10:00 - Моите искания към протестиращите
Автор: idealist Категория: Политика   
Прочетен: 12582 Коментари: 37 Гласове:
54

Последна промяна: 25.02.2013 10:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    Поздравявам всички българи, които през последните десетина дни излязоха да протестират. Без онези лумпени с качулките, които обръщаха кофите за боклук и чупеха витрини, разбира се. Поздравявам ги най-вече за това, че натикаха Б. Б. в миша дупка.
   Сега, след изблика на градивна ярост и емоция, трябва всички да се замислим. За да не я превърнем в деструктивна и така да компрометираме протеста на хората. И, понеже за тези дни се наслушах на стотици искания, голяма част от които звучат или много несериозно, или анархистично, смятам че мога да отправя и аз своите граждански искания към протестиращите. Все пак те претендират, че говорят от името на народа, а не на някаква партия, нали? Пък аз съм част от този народ някак си...
   И така,
   Уважаеми ОРГАНИЗАТОРИ на ПРОТЕСТИТЕ, уважаеми НОВИ ЛИДЕРИ, уважаеми ИЗРАЗИТЕЛИ НА НАРОДНАТА ВОЛЯ,
   Аз, като един свободен граждани, настоявам пред вас да изпълните следните мои искания:
     1. Не призовавайте повече за смяна на политическата система, без да кажете с каква искате да я замените.
     2. Не слагайте знак за равенство между всички политици и партии. И не отричайте партиите - за тях са гласували милиони българи, нали? Кой е по-безотговорен към обществото ни - този, който е гласувал или негласуващите през всичките тези 23 г.?
     3. Обяснете ми, ако можете, какви гаранции давате, че едни съвсем нови политици и партии ще работят по съвсем различен начин от досегашните? Извънземни ли ще са, генномодифицирани ли ще са или просто ангели небесни?
     4. Обяснете ми кой и как ще избира представителите ни в гражданските квоти и обществени комитети? И интересите на чия точно прослойка от разноликото ни общество ще защитават те? Какви гаранции давате, че няма да са още по-корумпирани и продажни? Или още по-неопитни и некомпетентни?
     5. Не призовавайте повече да се прави нова Конституция, без ясно да кажете какво точно в досегашната ни пречи. Защото 80 % от конституцията може да се промени без да се свиква Велико народно събрание. Стига да има консесус в обществото ни за тези промени. А няма как да се постигне такъв, ако те дори не са описани и предложени, нали?
    6. Престанете да издигане нереални, неизпълними или неработещи искания. Какво значи да се отзовават депутати? От кого да се отзовават? По какъв ред точно? С колко подписа? Ами ако има повече подписи в тяхна подкрепа - какво става? На това ли искате да си играем ежедневно - да се замеряме с подписки, вместо да искаме от избраните народни представители да работят?
    7. Мажоритарната система до нищо добро няма да ни доведе. Първо, защото ще се разпилеят над 60 % от гласовете на хората и те няма да бъдат реално представени в парламента. И второ - всеки мажоритарен депутат може да бъде също толкова подкупен и зависим, както и избраните с листи. С тази разлика, че зад него няма да има партия, която да носи политическа отговорност за действията или бездействието му.
    8. Не се чудете как да откриваме топлата вода или колелото тепърва. Вместо това нека да помислим как да направим гражданският контрол над политиците и институциите постоянен и ефективен. За да стане такъв, първо трябва да има прозрачност във всичко, което правят всички власти. Второ, медиите трябва да дават възможност на изява на гражданите и на опозицията. И трето - всички заедно по-често да се вслушваме в думите на по-умните и знаещи от нас, а не на по-кресливите и нахални.
    Мисля, че тези мои искания засега ви стигат. Ще следя внимателно действията ви. И ще допълвам исканията си, когато се налага.
    Пожелавам ви успех и - внимавайте да не загубите прекалено бързо доверието ми!




Гласувай:
55



1. zemela - Често не знаем какво искаме, но го ...
25.02.2013 10:05
Често не знаем какво искаме, но го искаме веднага:) При цялото ми уважение към активната гражданска позиция на хората, които излязоха да кажат "Стига!", ситуацията в момента започва да прилича на старата шопска приказка "И аз не знам как е, ама и така не е".
Поздрави!
цитирай
2. chavdar01 - ИНТЕЛЕКТА НАЙ-ПОСЛЕ ТРЯБВА ДА НАДДЕЛЕЕ!
25.02.2013 10:08
ПОЗДРАВИ!
цитирай
3. blogerka - idealist,
25.02.2013 10:08
Мисля си, че най-малката злина е президентска република
цитирай
4. unknown1 - Ти какво си помисли, че сме там за да ...
25.02.2013 10:17
Ти какво си помисли,че сме там за да сваляме ББ ли?И това е целта?Аз съм тан и изразявам САМО моята гражданска позиция,а когато участвам с името и ЕГН-то си в подписваме на декларации,пак е само от мое име и не те ангажирам.Може такива като теб да направят организация за своите подписки-все още сме в демокрацията:))))
цитирай
5. idealist - Не те разбрах?
25.02.2013 10:32
unknown1 написа:
Ти какво си помисли,че сме там за да сваляме ББ ли?И това е целта?Аз съм тан и изразявам САМО моята гражданска позиция,а когато участвам с името и ЕГН-то си в подписваме на декларации,пак е само от мое име и не те ангажирам.Може такива като теб да направят организация за своите подписки-все още сме в демокрацията:))))

Не знам дали свалянето на Б.Б. е било целта и на колко % от протестиращите е било цел. Ти знаеш ли?
За мен проблемът не е в това, че няма подписки - такива дал господ през всичките тези 23г. Проблемът е, че политиците, институциите, магистратите, медиите, синдикатите и т.н. не се съобразяват с тях и не реагират адекватно. Как да ги заставим да го правят ежедневно? Как да направим така, че законите да се спазват и да важат за всички? Нека да мислим по това, но трезво и прагматично. А не да издигаме нереални или дори връщащи ни назад искания... Това се опитвам да кажа с този постинг.
цитирай
6. idealist - Това
25.02.2013 10:33
blogerka написа:
Мисля си, че най-малката злина е президентска република

е възможен вариант, да. По-голяма власт, но и отговорност в едни ръце. Лошото е само в едно - ако сбъркаме с избора какво става?
Но пък, от друга страна, много по-лесно се сваля от власт един президент, отколкото и президент, и правителство, и парламент...
цитирай
7. gwendoline - Приветствам!
25.02.2013 10:41
Поздрави!
цитирай
8. cinderellathespy - Привет, Алекс,
25.02.2013 11:27
на първо време дали няма да е добре да смъкнат числеността на народните представители от 240 на 120? :) 120 - > избрани мажоритарно, за да носят персонална отговорност пред избирателите за това какво вършат, ходят ли на работа и как защитават обществения интерес - избрани заради собствените си качества, визия и име, а не поради партийната си принадлежност.
Защо не силен президент, който да назначава правителство съставено от експерти - професионалисти, които няма да робуват на тясно партийни интереси и ще ги е грижа за сметката за ток, която бай Станой от село Хърсово (примерно) плаща или пък за моята сметка за вода - защото в Разград както се оказа плащаме най-скъпата вода - > защо? - > никой не дава обяснения, но сметките постъпват регулярно и трябва да плащаме, защото иначе ще ни спрат кранчето! Аз лично имам нужда от управляващи, които да измислят механизъм за възстановяване на финансовите ресурси на ограбената ни държава, за да не ми се налага ежедневно като ходя на работа да си плащам за това от заплатата, която получавам, а пътните ми разходи да се поемат от ведомството, за което от 12 години полагам труд! Дали съм финансово равнопоставена с колегите ми на които не им се налага да пътуват ежедневно, а всички работим едно и също? И най-вече - > имам нужда държавата да покаже съпричастност към присъствието на моите деца в българската действителност - > аз съм родила две момчета, не съм получила и лев детски надбавки (не че ще забогатея с тези пари), но къде е равноправното третиране на майките и децата в държавата ни? Плащам редовно детски градини, разходите за храна в училище, давам доброволно средства в рехабилитационния център, който посещава малкия ми син - забелязваш ли кое действиe се повтаря - > Давам, а какво получавам, да не ти казвам... В момента за друго не се сещам, но ако се сетя пак ще намина...
Приятен ден от мен,

Ели
цитирай
9. mt46 - А
25.02.2013 11:39
каква е гаранцията, че следващото нар. събрание ще промени конституцията и законите в интерес на народа?...
цитирай
10. idealist - cinderellathespy
25.02.2013 11:50
За мажоритарния избор. Представи си го - един град се дели на 4-5 района с по 1 мандат. За този мандат се явяват десетина кандидати. Печели само един от тях. Къде отиват гласовете на другите? Пилеят се и те не са представени в парламента. Нали така?
Второ - какво като е мажоритарно избран? Това прави ли го повече подконтролен на избирателите? И на кои точно - които са го избрали, или които са били против неговото избиране? Днес също има близо 30 мажоритарно избрани депутати. И какво от това - дори имената им не знаем, нали?
цитирай
11. idealist - Няма гаранция,
25.02.2013 11:55
mt46 написа:
каква е гаранцията, че следващото нар. събрание ще промени конституцията и законите в интерес на народа?...

ако не усещат постоянно натиск от гражданството. При всяко неразумно или лобистко решение трябва да се протестира, масово. А не да чакаме да се сгромоляса всичко и тогава да искаме невъзможни неща.
Колкото до конституцията - добре е първо да си изясним какво точно искаме да променим в нея? Кое е това, което там ни пречи и не работи? Аз съм за това, да се помисли за изборност на съдебната власт от народа, например. Колкото и да е скъпо това. Също така може да се запишат конституционни текстове, които да осигурят реална децентрализация на права, ресурси и отговорности. Хората по места много по-лесно могат да осъществяват ежедневен контрол, нали? И трето - струва си да се помисли за Президентска република. Има риск от нея, да. Но пък ако президентът не ни слуша и не кара депутати и правителство да работят добре - много по-лесно е да сменим него.
цитирай
12. kostas - Драги ми idealist , За да искаш -трябва да дадеш! и за да бъда разбран , ще си послужа с причата за" Гордиевият възел "
25.02.2013 11:55
Тъй наречените "мъдреци " (досещаш си за кой става дума) така увързвали нещата , че всяко действие върху материята още повече засуква нещата ! И тогава един юнак (знаеш кой е ) просто го РАЗСЯКЪЛ!!! В момента , много " философи " с приказките си ,ни убеждават " как нещата не могат да се оправят" защото така е и НЯМА ДРУГ НАЧИН!! Докато младите ентусиасти точат и вдигат "меча" в лицето на съдебната власт са намерили решението !! Основното искане е СЪД ЗА ВИНОВНИЦИТЕ ! Демек , да се разсече възела ! И ОТГОВОРНИ И МОРАЛНИ БЪЛГАРИ (повтарям Българи , не хазари ,не чафути не мангали -БЪЛГАРИ) да поемат нещата в свои ръце , гаранция ,че нещата ще станат! Много ли е ? Нужно е разбиране и подкрепа за тези наши Български младежи ...
цитирай
13. idealist - kostas
25.02.2013 12:04
Според мен в случая е приложима по-скоро народната мъдрост "Два пъти мери, един път режи". Аз съм ЗА натиск от страна на гражданите към политиците. Но - само за разумни и работещи решения. Не искам отново хора, които се напъват да открият топлата вода, да решават. Това е моята позиция.
цитирай
14. ferhunde - Приемам всичко от твоите точки без ...
25.02.2013 12:55
Приемам всичко от твоите точки без едно
мажоритарна система все пак е много по-добре. Видя се, че всички до една партии са боклуци, меко казано.
цитирай
15. idealist - Моля те,
25.02.2013 13:11
ferhunde написа:
Приемам всичко от твоите точки без едно
мажоритарна система все пак е много по-добре. Видя се, че всички до една партии са боклуци, меко казано.

изложи си аргументите - защо е по-добре? Може би няма как да помниш дебатите от преди 22 г. - коя система е по-добрата? Аз ги помня - тогава месеци наред това се обсъждаше много сериозно. Какво се е променило оттогава - хората ли са станали други? Неподкупни и по-почтени? Съмнявам се много.
цитирай
16. hloris - Не зная нищо,но ТВЪРДО съм убедена едно....а то Е....
25.02.2013 13:11
крайно време е разумът да започне да ръководи хората в техните действия,а не
чувствата...Що се отнася до правителството,то аз твърдо съм за програмно такова...
то се видя,че политиците си "пазят чергата" преди избори,което за сетен път ме убеждава,че те отстояват единствено и само своите интереси,а не тези на народа си...жалко за страната ни:((
пп.Може да ви се стори странно,та дори и смешно,но аз мисля,че един бъдещ премиер,който Е жена,ще свърши доста добре своята работа.
Имах предвид програмно експертно правителство,съставено от граждани,НЕУЧАСТВАЛИ досега във властта.
цитирай
17. idealist - hloris
25.02.2013 13:20
Бих се съгласил с теб, но ми кажи с ръка на сърцето - как се прави Програмно правителство с лице като Б. Борисов за партньор? Нали го чухте преди малко какви ги говори пак? Пък и каква програма с партия, която 4 г. ни управлява без програма на правителството си?
цитирай
18. cinderellathespy - 10.
25.02.2013 13:30
idealist написа:
Къде отиват гласовете на другите? Пилеят се и те не са представени в парламента.
Това прави ли го повече подконтролен на избирателите? И на кои точно - които са го избрали, или които са били против неговото избиране?


Сашо, може би майсторлъка на мажоритарно избрания кандидат е да съумее да бъде представител на интересите не само на тези които са го избрали, но и на тези, които Не са го избрали! По това се познава добрия политик. Да успее да защити интересите на групата, а не на отделни нейни членове и в един момент дори и тези, които не са гласували за него да изразят задоволство от работата му. Лидерите - личности консолидират, не разединяват и ценят мнението на всеки отделен човек, дори и да не съвпада с тяхното. Имам добър домашен пример в това отношение - пример, който до този момент се е явявал на три избора, всичките мажоритарни, единия беше за последното Велико народно събрание и трите ги спечели. Да, имаше подкрепа на партия, но имаше и много които гласуваха заради личността му - лични качества, професионални качества, а не партийната му принадлежност! :) Мисълта ми е, че народа има нужда от нови лидери, от нови лица, на хората им е омръзнало да гледат от тв екрана едни и същи партийни лица вече над 20 години, да слушат едни и същи обещания как ще бъдем измъкнати от блатото и ни чака светло бъдеще. Може би хората нямат нужда от обещания, може би имат нужда да бъдат мотивирани да работят и да имат вярата, че положените именно от тях усилия ще изправи държавата на крака (евентуално).... Просто нахвърлях мисли, защото като гледам тези протести, една огромна буца ми е заседнала в гърлото и се питам - А сега на къде?....
цитирай
19. kostadin - Като натурален шоп Боко на проща...
25.02.2013 13:43
Като натурален шоп Боко на прощаване не каза една добра дума за народа .И защо да я казва Той е този който определя работата на народното събрание .Щял да пуска по 20 депутата от ГЕРБ на работа в парламента.
Мсе си мислех ,че живеем в парламентарна република Вярвам ,че нито Цецето ,нито Гл прокурор ,нито президента ще го обвинят за антиконстузионна дейност.
Президента също каза ,че ще прави само служебно правителство Интересно за какво му е тогава общественият съвет на гражданите.
Или трябва да си защитим родината или трябва да се изнасяме от нея
цитирай
20. idealist - cinderellathespy
25.02.2013 13:47
Нови лица, казваш? Защо останах с впечатление, че ГЕРБ бяха нови лица преди 4 г.? Тотално непознати, уж честни и компетентни? Нали? И какво получихме?
Трябва да научим един много важен урок всички българи - или ще контролираме избраната от нас власт ежедневно, или - ще си правят каквото им е изгодно на тях. Механизми има - просто трябва да ги прилагаме по-активно. И да ги усъвършенстваме където е нужно - хората отдавна са ги измислили в утвърдените демокрации.
цитирай
21. idealist - Той Буда
25.02.2013 13:57
kostadin написа:
Като натурален шоп Боко на прощаване не каза една добра дума за народа .И защо да я казва Той е този който определя работата на народното събрание .Щял да пуска по 20 депутата от ГЕРБ на работа в парламента.
Мсе си мислех ,че живеем в парламентарна република Вярвам ,че нито Цецето ,нито Гл прокурор ,нито президента ще го обвинят за антиконстузионна дейност.
Президента също каза ,че ще прави само служебно правителство Интересно за какво му е тогава общественият съвет на гражданите.
Или трябва да си защитим родината или трябва да се изнасяме от нея

отдавна си каза, че за него ние не сме народ, а матриял. При това - лош...
Човекът просто е болен, много болен - нямам друго обяснение за поведението му.
цитирай
22. comfy - !!!
25.02.2013 19:50
Виж и това:

http://neverojatno.wordpress.com/2013/02/25/tribune-2/

к.к.
цитирай
23. idealist - :)
25.02.2013 20:59
comfy написа:
Виж и това:
http://neverojatno.wordpress.com/2013/02/25/tribune-2/
к.к.

Народни трибуни е много оригинална идея :)
Впрочем, още в древния Рим магистратите са били избирани от народа. Вярно, че и там е имало здраво пазаруване на гласове, обаче... :)
цитирай
24. chetohche - Те няма да ни юркат! Те няма да ни р...
25.02.2013 21:20
Те няма да ни юркат! Те няма да ни разединят! Те няма да ни контролират!



ХАЙДЕ ЕЛАТЕ!
цитирай
25. raders - Идеите са добри, но някой трябваше ...
25.02.2013 22:43
Идеите са добри, но някой трябваше да предвиди последствията от тези безумни поскъпвания на тока много по-рано. И то на правителствено ниво. Затова са сложени там, а не само да се дуят. И държавните чиновници трябваше да си размърдат задниците много по-рано. Просто не е възможно да продължава това вечно. На някой трябва да му светне в тиквата най-после, че скъпата енергия оскъпява всичко и поставя икономиката на колене, защото производството става неконкурентно /освен проблемите на домакинствата/. А от там и данъчните постъпления угасват. Всичко е обвързано, но в началото и най-важното е цената на енергията.
И не е нужен такъв огромен държавен апарат. Нищо не правят тези хора и само получават заплати. Поне половината София работи из разни министерства и някой трябва да ги издържа. Башка циганите. Айде холан!...
цитирай
26. brym4ence87 - Звучат разумно.
25.02.2013 22:51
Поздрави, Идеалисте! ;-)
цитирай
27. chara - За безумните поскъпвания на тока имаше анализи още юли миналата година.
25.02.2013 23:53
Отделно от това още от времето на Шушулов писахме, че политическото натискане на цената не може да продължи дълго. И че на края потребителите ще платят гяволъка на политиците.
Само че ... който вземе властта в БГ си мисли, че е богоравен и слуша единствено себе си, прави каквото си иска понеже дори и да има гласове на граждани - те не са критична маса, за да им се обърне внимание.
Що се отнася до контрола. И сега има форми. Това, че протестиращите не знаят за тях показва само политическо невежество и непознаване как функционират институциите в страната. България от 2000 г. има закон за достъп до обществена информация, който дава много възможности. ДКЕВР е създадена 1999 г. и в заседанията й (публичните) участват представители на потребителски организации. Който иска да се институционализира, да чете, да се си подготви аргументи срещу енергиините дружества и да се включва в обсъжданията. Време е обикалящите площадите да разберат, че крещенето не е като четенето на скучни административни текстове и щом искат да контролират, да сядат над читанките, щото голяма четене им предстои.
цитирай
28. djgator - прочети това!
26.02.2013 00:14
Аргументирано мнение относно необходимият брой депутати!!! Сега платените журналя и подмолни провокатори - какво ще кажете в своя защита??
http://www.bulgaria-news.bg/category/bulgaria/politics/article/post78357.html
цитирай
29. sophia11011 - В Исландия са намерили начин хората.
26.02.2013 03:23
Гледайте това видео http://www.youtube.com/watch?v=gnPQBmcGZS0&feature=youtu.be
цитирай
30. wilim - За мажоритарните избори І
26.02.2013 07:17
http://wilim.blog.bg/politika/2013/02/19/kakvi-majoritarni-izbori-kogo-shte-izberem-quot-majoritarno-.1055206
цитирай
31. idealist - Напълно съм съгласен с теб
26.02.2013 08:48
chara написа:

Що се отнася до контрола. И сега има форми. Това, че протестиращите не знаят за тях показва само политическо невежество и непознаване как функционират институциите в страната. България от 2000 г. има закон за достъп до обществена информация, който дава много възможности. ДКЕВР е създадена 1999 г. и в заседанията й (публичните) участват представители на потребителски организации. Който иска да се институционализира, да чете, да се си подготви аргументи срещу енергиините дружества и да се включва в обсъжданията. Време е обикалящите площадите да разберат, че крещенето не е като четенето на скучни административни текстове и щом искат да контролират, да сядат над читанките, щото голяма четене им предстои.

Да се контролират такива сложни въпроси хич не е проста работа. И за обикновения гражданин, който ходи на работа всеки ден и си блъска главата с какви ли не проблеми никак не е лесно да навлезе и да следи промените в сложната нормативна уредба. Затова е измислено представителството - за да ни представлява вместо нас. А ние трябва да контролираме него, депутатите и министрите. А не да висим над главата на всеки чиновник - това е нереална и неизпълнима задача.
цитирай
32. batogo - Поздравления!
26.02.2013 09:15
Осъзнаването е труден процес, но докато обществото не намери САМО, без подсказване, формулата за граждански контрол над властта, няма как да заживеем по-достойно. И понеже гражданското общество е сложен пъзел, нека всеки поработи върху своите си кусури и ценности, преди да ги внесе в общото, за да придобие обществото по-хуманно и достойно човешко лице.
цитирай
33. idealist - Да,
26.02.2013 11:01
batogo написа:
Осъзнаването е труден процес, но докато обществото не намери САМО, без подсказване, формулата за граждански контрол над властта, няма как да заживеем по-достойно. И понеже гражданското общество е сложен пъзел, нека всеки поработи върху своите си кусури и ценности, преди да ги внесе в общото, за да придобие обществото по-хуманно и достойно човешко лице.

Нищо сериозно няма да се постигне само със спорадични протести и необмислени компетентно искания. Демокрацията изисква висока степен на организация на гражданите в защита на интересите им. Както и наистина свободни медии, впрочем. През последните 3-4 години медиите ни се провалиха тотално, с много малки изключения като Канал 3 при телевизиите, в-к "Сега" и няколко интернет издания.
цитирай
34. djgator - ето ти!
26.02.2013 11:36
http://djgator.blog.bg/lichni-dnevnici/2013/02/26/.1058131
цитирай
35. idealist - Отговорих ти
26.02.2013 12:12
djgator написа:
http://djgator.blog.bg/lichni-dnevnici/2013/02/26/.1058131

в твоя блог.

А иначе, аз съм за:

- имотна и финансова децентрализация
- изборност на съдебната власт
- охранителната полиция - подчинена на кметовете
- закриване на областните управи, от които сега нищо не зависи, нямат бюджети за правене на политики и не са изборни и подконтролни на хората. Избор на регионални власти - съобразно 6-те планови региона
- евросредствата да се разпределят и в 6 регионални програми, за да има възможност за реална регионална политика, а не само в центъра да се решава всичко
цитирай
36. makont - Поздрави, вече трябва да се мисли,
26.02.2013 15:53
и както хладилника изяде телевизора, да не оставим емоциите да изядат здравия разум, защото рано или късно ще настъпи умора от емоционалните проявления и тогава може да дойде анархията. Границата е много тънка.
цитирай
37. idealist - Точно
26.02.2013 16:05
makont написа:
и както хладилника изяде телевизора, да не оставим емоциите да изядат здравия разум, защото рано или късно ще настъпи умора от емоционалните проявления и тогава може да дойде анархията. Границата е много тънка.

за това призовавам и аз всички, които протестират. Защото можем да си направим голяма беля...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: idealist
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3800375
Постинги: 444
Коментари: 6971
Гласове: 20400
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930