Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2013 07:46 - Два протеста - две класи?
Автор: idealist Категория: Политика   
Прочетен: 8455 Коментари: 28 Гласове:
32

Последна промяна: 09.07.2013 08:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

ДВА ПРОТЕСТА – ДВЕ КЛАСИ

или

кой за какво се бори в милата ни родина?

 

 

Първи протестиращ (февруарски):

 

-         Искаме намаление на цените на тока!

 

Втори протестиращ (юнско-юлски):

 

-         Искаме оставка на правителството!

 

Първи протестиращ:

 

-         Ама тогава кой ще намали тока, кой ще вдигне детски и пенсии, кой ще намали цените на лекарствата и безработицата?

 

Втори протестиращ:

 

-         Не ме интересува, искам ОСТАВКА сега и веднага! Нов морал! Не на олигарсите!

 

Първи:

 

-         Ама на кои олигарси от всичките? На досегашните или на тези, дето сега се активизират?

 

Втори:

 

-         Волен е болен! Оставка!

 

Първи:

 

-         Че той преди 4 г. различен ли беше, защо мълча тогава ти, бре?!

 

Контрапротестиращ:

 

-         Бойко да тръгва на работа, стига е мързелувал! Трябва да дадем шанс на Орешарски! Фъндъкова, ти законите не ги ли познаваш – докога в София ще се допускат пълни безобразия от шепа платени клакьори?

 

    И така нататък, и тем подобни – неясно докога. Безумни искания, които взаимно се изключват. И се противопоставят на съвсем справедливите искания от февруари. Дори практически саботират тяхното решаване.

    Случайно ли  е това, че за пръв път в България за последните 24 г. един масов протест бе противопоставен на друг по-късен, макар и не толкова масов? Къде са причините за това?

    И на протестите през февруари имаше нереални или противоречащи си искания. Както и такива, които не биха постигнали търсения ефект, а напротив. Има ги и днес – като това за мажоритарна система на изборите. Или за отзоваване на депутати. Достатъчно се изписа защо подобни идеи няма да сработят и затова няма да ги анализирам тук.

 

 

ГЛАДЕН НА СИТИЯ НЕ ВЯРВА

    Или обратно. Но точно това е най-съществената разлика между протестите от февруари и юнските. През зимата българите излязоха в пъти по-масово и в почти всички градове. Защото над 80% от народа беше доведен до състояние близко до мизерията от тогавашните управници.

    Исканията бях свързани предимно с оцеляването на хората. И с желанието за справедливо възмездие на всички виновни за дереджето им. Тогава ги нямаше днешните блюстители на морала. Дали защото беше студено, а те са свикнали на комфорт? Или просто защото сит на гладния не вярва? Може би не са видяли нищо неморално дотогава? Или хранилката все още си работеше безотказно и нямаше време за губене? Пък и кой рита срещу благодетелите си, нали?

    Протестът от юни възникна спонтанно и имаше наистина огромна подкрепа от българите. Но само до момента, в който беше отменено решението за шефа на ДАНС. Оттам нататък смисълът му се удави в чиста халтура, подхранвана активно със средствата на „обективни“ национални телевизии и с парите от контрабандни канали.

    Вече беше почти невъзможно да се открият бедни хора на тези хепънинги. Но пък беше пълно със скъпоструващи домашни любимци, детски колички по последния писък на модата, пробляскваха маркови часовници и последни модели смартфони... В шоуто се включиха всепризнати манипулатори, от калибъра на Найо Тицин, Евгени Михайлов, Ивет Добромирова, екипа на Яне Янев и сие. Усещането за изплъзващия се кокал ги шибаше като с камшик и ги държеше на улицата, за да надуват свирките си в нещо като полу-транс. Забелязвате ли, че на този път няма микрофони – никой не иска да обявява публично точно за какво протестира. „Оставка на още незаработилото правителство, майната им на току-що приключилите избори и – това е. Какво следва, ако това се случи – не ни дреме. Ние сме си добре и сега!“ – това е накратко същността. Не случайно и синдикатите не припознаха протестите след първите два-три дни на справедливо недоволство. А те умеят да напипват пулса на работническата класа.

    Подгряването от страна на БНТ и БТВ започваше още от предния ден. Какви и къде ще са утре протестите – без да се казва кой е решил това, разбира се. Колко още по-масови ще бъдат те – въпреки, че от ден на ден редиците намаляваха и все повече хора проглеждаха за манипулацията с тяхното чувство за достойнство и справедливост. Дори  и по време на преките предавания от парламентарната зала, които БНТ нямаше как да не излъчва, тя чрез подвижни надписи призоваваше да се гледат извънредните й новини по БНТ2, за да се мобилизира целия протестен потенциал. Уви, през деня той достигаше едва до няколко десетки или стотици хора. Въпреки безплатното кафе и тоалетна хартия.

    Внимателният анализ на участниците и исканията в двата протеста категорично показва, че става дума за две класи или прослойки протестиращи. Първата, от февруари, представлява интересите на над 80% от българското общество. И основните искания на тези хора са икономически и социални преди всичко.

    Втората прослойка практически изразява интересите на не повече от 10-15 % от българите. Това са симпатизантите на доскорошното статукво и ГЕРБ, обръчите от техни фирми, олигарси, президентското лоби, разни маргинални и обслужващи Борисов партийки и НПО и медийния им слугинаж. При тях движещите сили са главно две – да запазят позициите си с всички възможни средства и на всяка цена и да не допуснат да излязат наяве далаверите и престъпленията на предишното управление. И затова на кукловодите на тези „пърформанси“ изобщо не им пука за дереджето на масовия и тотално обеднял през последните години българин. Щял да настъпи хаос, ако има нови избори? „Ами нека, в мътна вода най лесно се лови риба и прикриват следи“, казват си те. Нямало да се промени нищо съществено при избори веднага. „Какво по-добро от това – пак ще сме си ние!“, потриват те доволно ръце и надуват свирки и тромби.  Ама приемането на законови предпоставки за намаляване на цените, за защита на българското производство, за увеличаване на пенсии и заплати ще се забави! „Е, и – какво ни засяга нас това?“, подсмихват се те, мажейки препечената си филийка с чер хайвер.

    Те си седят спокойно в уюта на близкото до протестите заведение или наблюдават репортажите на медийните си послушковци на огромната плазма в просторния хол. Всички техни служители със семействата и децата си са изпратени да надуват свирките и да скандират „червени боклуци“. Автобусите сноват редовно от всички краища на страната. Мутрите им се разкешват след всеки пореден „изблик“ на масовката в името на морала...

    В петък чухме и позицията на президента Плевнелиев. В нея беше казано, че „Направени бяха опити да се противопоставят българските граждани - едните бедни, а другите по-богати, със заявка за класова борба между тях, едните били от София, а в страната е друго и т.н. Неведнъж сме били свидетели на опити за противопоставяне на българските граждани, за разделяне на българското общество. Винаги те са се обръщали срещу тези, които са ги предизвиквали. Най-притеснителното е, че изкуствено се провокира дори етническо противопоставяне. Това е не просто опасно и деструктивно, а е игра с огъня, последиците от която могат да бъдат катастрофални за страната ни.
    Веднага ни се ще да го запитаме – къде беше Вашият призив срещу противопоставянето, г-н Президент, когато се насъскваха от правителството на Б. Борисов един срещу друг лекари и пациенти, зърнопроизводители и животновъди, миньори и граждани, турци и българи и т.н.? Кой прави опити за противопоставяне на бедни-богати сега според Вас – бедните или богатите? Човек трябва да е сляп, за да не види, че борбата за държавния кокал между олигарсите и финансовите задкулисни кръгове, наистина ни е довела до класови противопоставяния, чрез мизерията в която живее огромното мнозинство българи. Може би г-н Президентът е пропуснал факта, че ГЕРБ повече от две години управлява с подкрепата на същата тази „Атака“, която сега му е такъв трън в очите, защото иска истината за офшорките?

    Това са реалностите и интересите зад тях. Затова перото на Велислава Дърева тези дни възкликна:

 

 

БЪЛГАРИ-ЮНАЦИ, ДА ВНИМАВАМЕ!

 

    Искат отново да ни направят част от стадото на слепия пастир от Банкя, на болярина, който незнайно защо се е кръстил „Паша“, на заместник-пастиря по прякор „Дългото ухо“ и на онова ярко и обемно олицетворение на Монтанската правна мисъл, влязло в ролята на бързонога овчарка. И парите, които стоят зад тези опити са огромни. Това са нашите пари, преминали през контрабандните канали и обществените поръчки и потънали в дълбоките джобове на една мутро-милиционерска клика, която сега пищи, че искали да я убият в килията.

 

   Последните социологически данни ясно показаха, че българинът този път няма да се остави да го подведат и вкарат отново в капана на манипулациите и телевизионните революции. Контрамитингите с всеки ден се разрастват и все повече хора казват на висок глас: „Игнор протестите! Орешарски, искаме да се работи!“





Гласувай:
34



1. apostapostoloff - Протестите се разрастват и това вече е
09.07.2013 08:45
ФАКТ! Вчера само в София имаше СТОТИЦИ ХИЛЯДИ на "Цариградско шосе".

Няма лабаво- ще ви пометат! Ще ви е..т дръндара лелин. Не ви щат нито в Европа, нито в САЩ, а това означава, че сте обречени и много скоро ще ви заврат на кучето в гъза.
цитирай
2. idealist - apostapostoloff
09.07.2013 08:56
Аз очаквах да коментираш изявлението на Борисов, че за да се разцепи ГЕРБ трябва да се разцепи самия той :) Типично по комунистически, нали? "Когда говорим Ленин - подразумеваем Партия. Когда говорим Партия - подразумеваем Ленин!"

Колкото до протестите - силата им се изразява със стойността, реализма и полезността на исканията им, а не с броя на хората излезли на разходка. За да ги подкрепят и милионите българи, които разсъждават трезво.
цитирай
3. nefertiti20 - ))))
09.07.2013 10:33
абе в крайна сметка побъркаха полицаите...дето ги охраняват...онея в парламента не им пука...ама полицаите дето ги разиграват като маймуни ...всеки ден ако не си на работа...си охрана на протест...попитах един полицай, мой познат колко протеста има...той се засмя...и ми каза: Зависи кой ден сме....делник или почивен ден))))Преди обяд срещу едните, вечерта срещу другите!
....изобщо ме избива на смях! В крайна сметка...
Кучето е хванало кокала дето сме му го подхвърлили и не го пуска....няма и да го пусне лесно!
цитирай
4. idealist - nefertiti20
09.07.2013 10:48
Всяко куче си пази кокала, да. И предишното, и сегашното, и бъдещото... И би било глупаво да го пусне само защото друго иска да го изяде в името на морала :)
цитирай
5. eteternity - Хората срещу БСП и техните клонинги
09.07.2013 11:07
Дали хората от протеста са по-гладни или по-сити е следствие. Следствие на цялостната безумна дългогодишна политика на българските "политици". Следствие на пост-комунистическата "демокрация", която всички ние добре познаваме. Срещу това протестират хората. И всичко останало е словоплетство. Надявам се малко хора вярват на него и протестите доказват, че хората добре разбират кой и как ги лъже.
цитирай
6. idealist - Въпросът е
09.07.2013 11:13
eteternity написа:
Дали хората от протеста са по-гладни или по-сити е следствие. Следствие на цялостната безумна дългогодишна политика на българските "политици". Следствие на пост-комунистическата "демокрация", която всички ние добре познаваме. Срещу това протестират хората. И всичко останало е словоплетство. Надявам се малко хора вярват на него и протестите доказват, че хората добре разбират кой и как ги лъже.

какви реално работещи мерки предлагат протестите? И защо отказват диалог? Да кажеш само "СТИГА" далеч не е достатъчно...
цитирай
7. mt46 - Протести трябва да има -
09.07.2013 11:16
с разумни и конструктивни искания: това НС да промени редица антинародни и антибългарски закони, обслужващи монополисти, олигарси, мафиоти... Герберските депутати да си изпълняват конституционните задължения... Съд и затвор за ... сгазилите лука!... :)
цитирай
8. muerte - Ае пич, ти май наистина си вярваш?!?
09.07.2013 11:45
Контрамитингите с всеки ден се разрастват и все повече хора казват на висок глас: „Игнор протестите! Орешарски, искаме да се работи!“

Само сравни десетките хиляди, с 200-те старчока и 4-5 комсомолци, зорлем изкарани от някоя квартална организация и ще ти стане ясно.

Всъщност не. Няма да ти стане (ясно имам предвид. Те привържениците на червените отдавна и друго не им става). Аре у лево!

П. п. "Игнор" не е ли мааалко по капиталистически, а? Я се напъни за руската дума.
цитирай
9. idealist - Именно,
09.07.2013 12:16
mt46 написа:
с разумни и конструктивни искания: това НС да промени редица антинародни и антибългарски закони, обслужващи монополисти, олигарси, мафиоти... Герберските депутати да си изпълняват конституционните задължения... Съд и затвор за ... сгазилите лука!... :)

това е нужно сега, а не безумни искания.
цитирай
10. idealist - muerte
09.07.2013 12:22
Не ме вълнува мнението ти. Пиши си там поръчковите неща и не ме занимавай. Ясен си ми :)
цитирай
11. kbalenciaga - Освен че "Сития на гладния не вярва"
09.07.2013 15:05

Тук вече става въпрос и за големи куриози.
Тези от Столичната средна класа уж протестират срещу олигарсите, но да ги питаме къде работят, кои им дават големите заплати?
Логично, или работят за олигарсите, или за техните подлоги.
И то точно на позиции при които мамят, лъжат, манипулират българския народ като политолози, социолози, журналисти, мениджъри ...

С една дума тотални смешници!

Ама иначе нагли. Искат още повече да лапат!


цитирай
12. idealist - И моите
09.07.2013 15:21
kbalenciaga написа:

Тук вече става въпрос и за големи куриози.
Тези от Столичната средна класа уж протестират срещу олигарсите, но да ги питаме къде работят, кои им дават големите заплати?
Логично, или работят за олигарсите, или за техните подлоги.
И то точно на позиции при които мамят, лъжат, манипулират българския народ като политолози, социолози, журналисти, мениджъри ...
С една дума тотални смешници!
Ама иначе нагли. Искат още повече да лапат!

усещания са такива, да.
цитирай
13. usandthem - Абе, не знам какви са ви усещанията сега,
09.07.2013 17:11
но знам какви ще бъдат. Една болка южно от гърба ще ви напомня дълго време, че всичко си има граници, само комунистическата наглост е безгранична. Свиквайте ! :)
цитирай
14. tomcat2 - Маргинални седерунгелски и гер...
09.07.2013 17:17
Маргинални седерунгелски и герберастки подронващи елементи целят да отвлекат протестите и употребят за техните подли цели!Защо не показват протестиращите пред вилата на тиквата в Банкя?Само телевизия алфа ги отразява!Реторичен въпрос разбира се,знам ги кво представляват бтв и нова!
цитирай
15. idealist - usandthem
09.07.2013 17:28
Ти само този коментар ли успя да изстискаш от съзнанието си? :) Много аргументирано, дума няма! :)))
цитирай
16. usandthem - Е, ти си се разсипал от аргументи в логорейната си тъпня !
09.07.2013 18:36
Та, даже си цитирал и великата мислителка Дърева ! Ти и твоите съидейници виждате като управляващи единствено вашата партия.За вас тя не е морално укорима никога, дори, когато се съюзява с ненормалници и етнически партии. Едно си знаете- "ако не сме ние, идва Бойко. И понеже Бойко е боклук, всички трябва да търпят боклуците в управлението сега ! Страшен аргумент ! На вас ви ли идва в празните кратуни да искате нормално ляво ?! Такова, с което да се гордеете, не с това сегашното, милионерското, олигархичното, сричащо извинения и преживяващо катарзиси ?! Ми, ако дойде нов боклук и управлява, като се управлява досега, ще го свалим и него ! И тогава и вие ще протестирате, нали ?! Само не ми набутвайте глупостта, че това щяло да съсипе икономиката, а , ако Орешарски остане на власт, ще цъфнем и вържем, тока ще поевтинее , а майките ще взимат огромни добавки. В тези неща и вие не вярвате вече. Вашата партия веднъж вече направи всички собственици на стотици хиляди лева. При това само със стотина долара в джоба ! :)
цитирай
17. idealist - usandthem
09.07.2013 19:48
Ами да беше избрал ти правилните политици, а? Защо не го направи, я обясни? И къде си ги скътал, защо ги криеш? :) Покажи ги, че да се възрадва сърцето народно и да се юрне към урните като един! Защото хората отказаха да изберат бойколизеца Яне, десния идол Костов, странното подобие на СДС, народните трибуни от СКАТ и още около 35-40 партии и коалиции. И при нови избори - какво, я кажи? Кого трябва да изберем? Вземи ни го покажи - да го видим има ли офшорки, няма ли...:)))
цитирай
18. josarian - Червено-кафяви боклуци, вие не разбирате ли че нормалните хора не ви искат!?
09.07.2013 20:24
Вдигайте си чуковете и сърповете и да ви няма, нагла и проста и престъпна сган!
цитирай
19. krassko - А за какво се борят старците и бабичките при пилоните на НДК
09.07.2013 20:44
цитирай
20. idealist - :)))
09.07.2013 21:04
josarian написа:
Вдигайте си чуковете и сърповете и да ви няма, нагла и проста и престъпна сган!

Ти ли си нормалния човек?! :))))))
цитирай
21. idealist - krassko
09.07.2013 21:33
Ами поживей с пенсиите им и сигурно ще ти светне за какво се борят. Опитай.
цитирай
22. tamperto - ,
09.07.2013 22:07
Я да видим кой им изяде и изпи пенсийте? И кой ги прати в десета глуха по стандарт на живот? Май не е Бойко, а? Да не би преди него да са взимали по 1000 лева пенсия? Айде у лево!
Мога да ти кажа за какво се борят.. борят се да се върне комунизма. Така в техните очи се отъждествява БСП.. с комунизма. Баба ми винаги е гласувала за тях и не говори са БСП, а за БКП. Ама не си спомня това, че за виц срещу Тато те пращаха в Белене, че в магазините имаше много. ама много щандове и по тях малко стоки, че банани имаше само на Нова година и то беше бой за тях, че за да излезеш в Чужбина си беше живо геройство.. Това не го помнят. Също както не помнят кой им прееба парите за пенсия. Старческа деменция. Ама нали е важно, че онова умното момче с очилата направи правителство. Премиер не е Орешарски, не се лъжи! Премиери са Доган и Станишев. БКП и ДПС. Против това скачат хората.
цитирай
23. idealist - tamperto
09.07.2013 22:13
Преди поне индексираха доходите и пенсиите, ти да не падаш от Марс? 3.5 години само цените растяха при ГЕРБ. Но ти си ги обичай, щом си добре. И говори от името на хората, щом им познаваш дереджето на всички.А за носталгията на хората по миналото време - прецени защо я има, ако не ти е съвсем промит мозъкът.
цитирай
24. tamperto - ,
09.07.2013 23:08
Идеалисте, аз от къде падам май не е от голямо значение. Въпроса е, че тия дето лелеят за миналото много бързо забравят КОЙ ИМ ИЗЯДЕ ПЕНСИИТЕ. Ти също. Да ти припомня леко: приватизация по най пошлия начин, пирамиди, частни банки и кредитни милионери, купони за храна, куфарчетата, безнаказаност на престъпните групировки и всякакви видове мутри? А липсата на съдебна система /за кокошка се лежи, за милиони - не/?
Това дело на Герб ли е? Или на тия по които си падаш? А заменките? А строежите по морето без разрешителни? Ако ти е къса паметта - не знам, не мога да помогна. Тия са Ония, пич. Май само ти не можеш да го разбереш.
цитирай
25. tamperto - ,
09.07.2013 23:09
промиването на мозъка се проявява само при комунистите. Оня, цайсатия бобър не знам как ви изпива мозъците, ама е факт, че го гледате в устата като бебе цицка.
цитирай
26. dinkov - Динков
10.07.2013 01:09
idealist - ти май наистина си идеалист. Няма лошо в това, но най-често идеалистите не разбират за какво става дума. Прощавай но и при теб е така. Протестите през зимата и сегашните са протести срещу монополите и олигархията която се образува в нашата Родина. А те са резултат на прехвърлянето на огромната социалистическа (държавна, общонародна) собственост в ръцете на шайка комунистическа висша номенклатура. Редовите комунисти (социалисти) никой не ги брой. Те просто са нужни за постигане на целта. Използваха ги като електорат. Нищо повече. Между другото те след 23-24 г. преход са в дъното на социалната стълбица. А техните богове ( висшата номенклатура) са точно в противоположната страна. А едните гласуваха през всичките тези години техните богове да обсебят (откраднат със закони, разбира се без пари. Иначе няма да е кражба.) тази огромна бивша държавна собственост и чрез нея станаха олигарси. Ама, че глупост. Но какво да се прави. Такъв е живота.
Генезисът и на февруарските протести и на сегашните е един и същ. А той е модела на управление който с измама, чрез демократични средства бе наложен от висшата номенклатура на БКП. Като се започне от вътрешно партийния преврат на 10 ноември '89 г., премини се през фалшифицираните избори през '90 г. и всичките години на т.н. преход. Целта ти я описах. Е бившата висша номенклатура постигна целта си. В момента на тях властта дори не им трябва. Те искат да я контролират. И затова им е нужна куклата Орешарски. Жалко за Орешарски. Мисля, че е свестен, не знам защо им играй по свирката.
А деленето на онези протести и тези, деленето на класи, разделянето на хората, това си е стар комунистически прийом. Ако не го използуват просто няма да са комунисти (социалисти). Ако не си го разбрал досега, значи наистина си идеалист.
Това е мое лично мнение, не задължавам никой с него.
Ицко
цитирай
27. idealist - За приватизацията за 1 лев
10.07.2013 08:35
tamperto написа:
Идеалисте, аз от къде падам май не е от голямо значение. Въпроса е, че тия дето лелеят за миналото много бързо забравят КОЙ ИМ ИЗЯДЕ ПЕНСИИТЕ. Ти също. Да ти припомня леко: приватизация по най пошлия начин, пирамиди, частни банки и кредитни милионери, купони за храна, куфарчетата, безнаказаност на престъпните групировки и всякакви видове мутри? А липсата на съдебна система /за кокошка се лежи, за милиони - не/?
Това дело на Герб ли е? Или на тия по които си падаш? А заменките? А строежите по морето без разрешителни? Ако ти е къса паметта - не знам, не мога да помогна. Тия са Ония, пич. Май само ти не можеш да го разбереш.

и за куфарчетата се обърни към Костов и Муравей, ако обичаш. За заменките - към царя, който тогава дойде като ново лице и месия. Е, аз подобни нови лица не искам. Искам ежедневна работа под контрола на обществото и в негово име. Оставка на правителство на 1 месец само месец и нещо след изборите си е чиста проба политическо безумие и инфантилизъм. А кого обслужва е ясно - най-крадливата и мракобесна управлявала България клика. Тази на ГЕРБ.
цитирай
28. idealist - dinkov
10.07.2013 08:41
Ицко, разделянето на класи не е прийом, а обективна реалност. Един замеря парламента с чер хайвер за по 5 лв. лъжичката, а друг си брои стотинките за хляб и кисело мляко. По-голям реализъм от това - здраве!
Колкото до модела на управление - не разбрах ти на какъв предлагаш да го променим? Защото се чуват противоположни искания, някои от които просто безумни. Вместо да се разхождаме по улиците не е ли по-добре да седнем и малко да подискутираме, да избистрим първо исканията си и после как и за колко време можем да ги постигнем?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: idealist
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3788020
Постинги: 444
Коментари: 6971
Гласове: 20400
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930