Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2013 13:55 - Бареков - явление или диагноза?
Автор: idealist Категория: Политика   
Прочетен: 5285 Коментари: 7 Гласове:
35


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg




     Нали сте забелязали колко обичат водещите на ТВ предавания да поставят политиците на тясно? Да им задават неудобни въпроси, да ги изкарват по-черни от дявола, да ги "развенчават" казано иначе? Това е един съществен принос в демонизирането на българската политическа класа през изминалите 24 години.
    Не казвам, че самите ни политици не са си виновни в по-голяма степен за популярното "Всички са маскари!". Не случайно вече от доста време близо половината българи изобщо се отказват да гласуват. Дори напоследък се лансира малоумната идея да има и бюлетина "Против всички", както в Русия, например.
    Но да се върнем на журналистите. И по-специално на това какво се случва с тях, когато решат да се впуснат в политиката. И още по-специално на гражданина Бареков, чиято формация "България без цензура" вече претендира да влезе в парламента. А самият Бареков - да стане бъдещия премиер на България.


                                image

    Какво впечатлява в изявите на този политически "Батман" през последните месеци? Че харчи едни чужди пари, придобити по незнаен начин, за да се рекламира - това е ясно. Друг въпрос е доколко се връзва с морала, за който се претендира, нали? Представете си само какво би бил Бареков без парите, които стоят и зад ТВ7? Точно така - едно политическо нищо, разбира се.
    Натрупаният морален кредит на доверие към журналиста Бареков беше факт в началото на влизането му в политиката. Въпреки "обръщането на палачинката" по пеевски, не можем да отречем хъса за разкриване на нарушения или даването на свободна трибуна на най-онеправданите от живота български граждани по площадите месеци наред.


                                                     

    И някой явно реши, че тези дадености са достатъчни за един успешен политически проект. Познато лице, медиен човек, напорист характер и борбен дух, съчетани с пари и ефирно време в престижна телевизия - нима това не са сериозни предимства за успешна политическа кариера?
    "Да, ама - не!", оказва се. Нека кратичко анализираме какво предлага на избирателя Бареков и защо формацията му забуксува само месеци след официалния старт на кампанията си.
    Първото предложение е закодирано още в името на движението - "без цензура". Иначе казано - гласност. Е, и - какво от това? Българинът се пресити от гласност за 24 г., докато джобът му прогресивно отъняваше, а хладилникът се изпразваше. Хората днес искат нещо съвсем друго - ясни правила, които важат за всички, работа и прилични доходи. Точно по тези основни въпроси на битието им Бареков не им предлага нищо ново, поне засега.
    Така стигаме до второто предложение на "България без цензура" - много пара, която излиза през свирката. И дотук. Почти ежедневно ставаме свидетели на бомбастични изявления. Поръчка за убийство, някакви снимки, някакви сигнали до Цацаров и т.н., съчетани с оплюването на всички парламентарно представени лидери и партии. Хубаво е всички виновници за дереджето ни да си понесат заслуженото, да. Но това само по себе си няма да ни реши проблемите и да ни подреди държавата. Помним, че същото ни предлагаха от СДС в началото на демокрацията. А днес къде намираме бившите техни лидери? Или в прегръдка с Доган и БСП, или в политическото небитие - снишили се, за да запазят това, което са успели да докопат от попиляната ни държавица.
    Оказва се, че да си успешен политик съвсем не е проста работа. Едно е да критикуваш популизма и безхаберието на човек като Б. Борисов или Цв. Цветанов. Съвсем друго е, обаче, да се изправиш пред хората с конкретни идеи. Бареков го усети много бързо и почти веднага сам затъна в блатото на популизма. "Да спрем субсидиите на партиите!" - колко красиво и примамливо звучи, нали? И какво ако ги спрем и оставим в бюджета едни 40-50 млн. лв. повече? Ще отдалечим партиите от олигарсите ли? Айде бе?! Ще решим проблемите в поне една важна област на живота ни ли? Не, разбира се. Ще пресечем корупцията и контрабандата? Напротив, ще ги развихрим допълнително.
    И още - не може днес да плюеш по Волен Сидеров, например, а утре да се ръкуваш с него пред президентството и да усмиряваш освиркващите го граждани, обявявайки го за единствения политик, осмелил се да се изправи пред народа с лицето си.

                     image

    Не може да ядеш от ръката на Д. Пеевски и в същото време да твърдиш, че ще се справиш с престъпните обръчи около ДПС.


                                

    Предстои ни тепърва да видим как ще се развие или в какво ще се изроди формацията на Н. Бареков. Но, ако трябва да се върна към заглавието - защо ми се струва, че това ще е по-скоро неприятна диагноза, отколкото позитивно явление? Или бъркам?
   



Гласувай:
35



1. hristo27 - Като гледам Бареков как искрено се е ...
26.11.2013 14:08
Като гледам Бареков как искрено се е опълчил срешу Бойко и си спомням как г-н ДА, АМА НЕ правеше ниски до земята поклони пред Тодор Живков преди "революцията"!
цитирай
2. idealist - :)
26.11.2013 14:15
hristo27 написа:
Като гледам Бареков как искрено се е опълчил срешу Бойко и си спомням как г-н ДА, АМА НЕ правеше ниски до земята поклони пред Тодор Живков преди "революцията"!

И аз си го спомням много добре.
цитирай
3. apostapostoloff - Бареков е
27.11.2013 06:12
българският Обама. През май поне 3 милиона ще гласуват за него.
цитирай
4. kostadin - Всичко беше, до някъде приемливо, ...
27.11.2013 09:40
Всичко беше ,до някъде приемливо ,докато Бареков твърдеше ,че е журналист.Обикновена мимикрия.Той е една от надеждите на компрадорската прослойка ,която управлява BG след 1989 година.
Той просто не е и маша ,а фурнаджийска лопата ,която може винаги да бъде сменена.
цитирай
5. neshin - !!!
27.11.2013 12:12

В предишния си пост г-н Идеалисте, написахте нещо друго - Бареков със своите 4.3 % едва ли ще иска да се коалира с някого. За него ще е по-важно да продължи да налага партията си на полигическата сцена и да не поема ничии негативи.
А днес г-н Идеалисте, предприехте акция на оплюване – и защо да те попитам, защото вчера Бареков влезе в открит сблъсък с твоята партия БСП за връщането на субсидиите на партиите, ама нали го обещахте на хората преди изборите, а? Не беше ли популизъм от ваша страна за да хванете отново кокала? Бареков ли ви е най-големия враг, г.н Комунисте? Като ядохте и крадохте години наред, опозорихте се с лагери на смъртта, затрихте цвета на нацията, окрадохте пенсионния фонд, преразпределихте милиарди от държавата в червената перестройка, печално известни с червените куфарчета на Луканов и след като ви изгони народа пак се върнахте преоблечени като социалисти в тройни коалиции и какви ли не мръсотии през прехода, защо сега не пускате властта, а?
И хвърляте помия върху всеки, който иска да промени статуквото на бандитските ви шайки, защото и вие и Герб принадлежите към котилото на БКП! Не е ли диагноза вашето да драпате за власт с перманентна шизофренична алчност ? Бареков е новото лице, и въпреки кривиците му поне не е мекере като вас. Предлага нещо ново – като Операция – Чисти ръце, която ако се случи ще ви измете всички от параламента.
За парите питате, те неговите са на показ, ами вашите, които трупате с години от народа, те какви са и къде са, скрити по банки и офшорки. Снимал се с Певски – ами вие не разбунихте ли народа със скандалното назначение на Пеевски като шеф на ДАНС? Да се чуди човек откъде имате сурат да плюете. Бареков не е крал, не е въртял бухалки, не е убивал, не е участвал в прехода, не е преватизирал, не е агент на ДС, нито на мафиотските партии на БКП – така че, ето ви куп причини да го мразите и виждате в него заплаха за статуквото. Ама това са и куп причини хората да предпочетат него вместо вас. И това е истината, което ви стряска и ви се иска Бареков да го няма на политическата сцена. Да, ама не, г- н Атанасов! Имаме новина – явлението Бареков ще бъде на политическата сцена и трайно ще остане там, макар и сам срещу всички от статуквото на БКП, защото вас просто вече никой не ви иска.
цитирай
6. idealist - neshin
27.11.2013 17:43
Не ме разсмивай с тая операция "чисти ръце, моля :)
Постинга не оплюва Бареков - просто анализира последните му изяви. Колкото до коалирането - протегнатата ръка към Сидеров беше нещо ново и явно е в следствие на опасенията, че може да не мине бариерата движението му.
цитирай
7. estirbg - Никога не бих гласувала за подобен тип "лидер"!
28.11.2013 12:53
Самият арогантен и агресивен тон веднага ме принуждава да сменя канала или да изключа ТВ-то...не бих си губила времето да го слушам и за секунда, дори да украси платформата си с небесни звездни обещания и благословения. Ако трябва с две думи да го определя - нова разновидност питбул на политическата сцена. То Волните и болните по площадите и пред камерите виреят, не по горите и нивите...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: idealist
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3788700
Постинги: 444
Коментари: 6971
Гласове: 20400
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930