Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2016 12:20 - Гротеската "мандат на реформаторите" приключи с отказ на Плевнелиев да изпълни конституционното си задължение
Автор: idealist Категория: Политика   
Прочетен: 2230 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Топането на политическата топка, наречено „мандат на реформаторския блок“ най-сетне приключи с очаквания провал. Успешно, обаче, беше пропиляно ценно политическо време.

    Лично аз съжалявам, че няма да имаме  кабинет „Борисов-3“ с този мандат. Редно беше Б. Борисов да си доизконсумира даденото му преди две години доверие да е първа политическа сила. Редно беше – в името на същата тази „стаЛбилност“/правописът е на Цв.Цветанов/, с чиято загуба толкова усърдно ни плашиха месеци наред.

    Защо няма да има ново правителство на ГЕРБ и Сие? Нали уж европейски лидери са казали на Б. Борисов да го състави?

    Първо, защото европейски лидери може и да са казали, но американските им господари да не са казали. Борисов доста отдавна, от самото си появяване на политическата ни сцена, не прави нищо без разрешение на новия ни „голям брат“ Чичо Сам. А и изборът на Тръмп по никой начин не му гарантира продължаване на американското му покровителстване, без което той отдавна щеше да е на политическото бунище.

    Второ, защото заложените от самия Борисов мини на полето на националните финанси и икономика всеки момент ще започнат да избухват и ще трябва той сам да си сърба попарата, която надроби за следващите управляващи. Шега ли е – над 20 млрд. лв. нови заеми и държавен дълг? Едва 3.1 % усвояване на еврофондовете и драстичен спад на чуждите инвестиции. И всичко това при милиони българи, живеещи на ръба на мизерията.

    Трето, защото Борисов си дава ясна сметка, че с яловите си досегашни партньори, част от чиито министри имат вече по няколко следствия и са редовни клиенти на прокуратурата, единственото, което би постигнал с още няколко месеца премиерстване е отлагане на агонията на ГЕРБ. Отлагане, след което сривът на доверие и към партията му и към него лично би достигнал катастрофални размери. А на правителство с участието на ГЕРБ, но без премиер Борисов никой няма да даде дори и 100 дни. Пък и как си представяме егото на Борисов да подкрепи друг премиер? Все едно да си признае, че той се е провалил, но друг може и да се справи.

    След приключилото днес бавене и размотаване, следващата цел на Борисов и ГЕРБ ще бъде да направят така, че служебното правителство да е излъчено от президента Радев, а не от Плевнелиев. За да могат от ГЕРБ веднага да се вживеят в ролята на опозиция. А в това, при действащ парламент и с най-голямата група депутати в него, си има достатъчно потенциал.

    Крайната цел е за оставащите до изборите 2-3 месеца да се дискредитират изпреварващо партиите, които бих сформирали правителство след вота. И ГЕРБ отново да бъде първа политическа сила и мандатоносител.

   А какво би последвало след това вече знаем – 1-2 месеца преговори и задкулисни пазарлъци и нов кабинет с Борисов начело. Разбира се, ако новият господар от Белия дом вече е готов да си даде благословията.




Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: idealist
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3784256
Постинги: 444
Коментари: 6971
Гласове: 20400
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031